Çay Bitkisinde Organik Solucan Gübresi Uygulama Sonuçları

ÇAYDA ORGANİK SIVI SOLUCAN GÜBRESİ UYGULAMA ÇALIŞMASI

EkosolFarm Solucan Gübresi’nin Artvin Arhavi’de Çay Bitkisinde uygulama sonuçlarına istinaden, Çaykur Arhavi Çay Fabrikası Yüksek Ziraat Mühendisi Ömer Özdemir‘in hazırladığı rapor.

AMAÇ

Yaş Çay üretiminde verimliliğin artırılması, toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının iyileştirilmesi, insan sağlığının korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla, organik, organomineral gübreler ve toprak düzenleyicilerin kullanımını yaygınlaştırmak, tanımlamak, bunlara ait analiz metotlarını belirlemek.

MATERYAL ve METOT

Artvin İli, Arhavi İlçesi, Y. Hacılar Mahallesinde belirlediğimiz
500 m² çaylık alanda, 2016 yılı yaş çay dönemi için ORGANİK KATI VE SIVI SOLUCAN GÜBRE uygulama denemesini planladık.

 

Çalışmamızda EKOSOLFARM Sıvı Solucan Gübresi kullanılmıştır. Uygulama metodunda; her sürgünde iki kez olmak üzere çay filizlerine ve kök bölgesine sıvı uygulaması yapılmıştır.

 

 

UYGULAMALAR

Deneme için belirlediğimiz parselin Kuzey ve Doğu tarafı yol, Güney ve Batı tarafında çaylık alan mevcuttur. Doğu sınırında fındık dikilmiş olup, fındık tarımı için herhangi bir gübre uygulaması yapılmamıştır. Çaylık alan eğimli yapıdadır. Parselde önceki yıllarda NPK (25-5-10) kompoze gübre uygulaması yapılmış olup, 2014 ve 2015 yıllarında her sürgünde elde edilen verim aşağıda tablo 1 de verilmiştir.

2016 Yılı yaş çay dönemi için Solucan Gübresi denemesi yapılan parsele kompoze gübre uygulaması yapılmamıştır. 2016 yılı yaş çay dönemi için sürgün bazında sıvı gübre uygulamaları yapılmış olup, aşağıda detaylandırılmıştır.

   1.Sürgün

2016 Yılı 1. Sürgün dönemi için 11 Mart 2016 tarihinde 6 kapak hesabıyla 32 litre suya sıvı gübre karıştırılıp çaylık alana aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi uygulanmıştır.
2. Sıvı uygulaması aynı metotla 32 litre sıvı karışım 08 Nisan 2016 tarihinde uygulanmıştır. Bitki kök bölgesine de sıvı gübre uygulaması yapılmıştır.

Parselde; 1. Sürgün hasadı 18 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilmiş
ve 420 Kg yaş çay elde edilmiştir.

Çay Organik Solucan Gübresi
Sıvı Solucan Gübresi Uygulama şekli

 2.Sürgün

2015 Yılı 2. Sürgün dönemi için 05 Haziran 2016 tarihinde 6 kapak hesabıyla 32 litre suya sıvı gübre karıştırılıp çaylık alana püskürtme metoduyla uygulanmıştır.
2. Sıvı uygulaması aynı metotla 32 litre sıvı karışım 24 Haziran 2016 tarihinde uygulanmıştır. Kök bölgesine uygulama yapılmıştır.

Parselde; 2. Sürgün hasadı 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilmiş
ve 462 Kg yaş çay elde edilmiştir.

çayda organik gübre uygulama
Çay Filizleri

 

3.Sürgün

2016 Yılı 3. Sürgün dönemi için 03 Ağustos 2015 tarihinde 6 kapak hesabıyla 32 litre suya sıvı gübre karıştırılıp çaylık alana püskürtme metoduyla uygulanmıştır.
2. Sıvı uygulaması aynı metotla 32 litre sıvı karışım 28 Ağustos 2015 tarihinde uygulanmıştır.

Parselde; 2. Sürgün hasadı 16 Eylül 2016 tarihinde gerçekleştirilmiş
ve 368 Kg yaş çay elde edilmiştir.

çayda organik gübre hasat
Hasat

 

ARAŞTIRMA BULGULARI

Yapılan araştırma ile ilgili veriler aşağıdaki tablolarda belirtilmiştir.

Tablo 1

Yıl 1.Sürgün 2.sürgün 3.sürgün Toplam
2014 420 Kg 460 Kg 400 Kg 1.280 Kg
2015 440 Kg 470 Kg 390 Kg 1.300 Kg
Ortalama 430 Kg 465 Kg 395 Kg 1.290 Kg

Tablo 2

Yıl 1.Sürgün 2.sürgün 3.sürgün Toplam
2016 420 Kg 462 Kg 368 Kg 1.250 Kg


SONUÇ ve ÖNERİLER
 

2016 Yılı yaş çay dönemi içinde EkosolFarm Organik Solucan Gübresi uygulaması yaptığımız deneme çalışması sonucunda parselden elde ettiğimiz yıllık verimde azalma gözlenmemiştir.

Kimyasal gübrenin kullanıldığı 2014 ve 2015 yıllarındaki yıllık verim ortalaması 1290 Kg’dır. Solucan gübrenin kullanıldığı 2016 yılı yaş çay döneminde ise 1250 Kg yıllık verim alınmıştır.

Çay bitkisi çok yıllık bir bitkidir. Yüksek miktarda azot ihtiyacına gereksinimi duyan çay bitkisine her yıl dekara 60-80 Kg NPK (25.5.10) gübresi verilmesi gerekirken verimde düşüş nedeni ile 140 kg ile 180 kg NPK verilmeye başlanmıştır.

Deneme alanımızdaki çay bitkisinin ortalama yaşı 40-45 yıl arasındadır. Burada uzun yıllar kimyasal gübre kullanılmıştır. Bu deneme parselinde 2016 yılı yaş çay üretim döneminde hiçbir kimyasal gübre kullanılmamıştır. Çevre bahçelerden kimyasal gübre etkileşimi de söz konusu değildir. Burada sadece EKOSOLFARM Sıvı Solucan Gübre uygulaması yapılmıştır. Verim üzerindeki etkisini görmemiz için yapılan Solucan Gübresi denemesinde oldukça iyi sonuçlar elde edilmiştir. Uygulama zamanı ve şekli yukarıda bahsedilmiştir.

Sonuç itibariyle, deneme kurduğumuz çaylık alanda 2014-2015 yıllarında ki yaş çay sürgün döneminde NPK (25-5-10) Kimyasal gübre kullanımı elde edilen verim ile 2016 yılı Organik sıvı solucan gübre uygulamasında elde edilen verim arasında bir fark oluşmamıştır.

Yüksek miktarda azot ihtiyacı duyan çay bitkisinden elde edilen bu sonuç iyi bir sonuçtur. Aynı parselde 2017 yılı yaş çay kampanyası döneminde de EKOSOLFARM organik sıvı solucan gübre uygulamasına devam edilecektir.

01.10.2016

Ömer ÖZDEMİR

Ziraat Yüksek Mühendisi
Çaykur Arhavi Çay Fabrikası

 

Daha Fazlası:

ÇAY’DA SOLUCAN GÜBRESi UYGULAMA SONUÇLARI

EKOSOLFARM ÇAY UYGULAMA SONUÇLARI – RİZE

 

www.ekosol.com.tr

8 yorum

    • Naim Bey Merhaba,
      Değerli yorumlarınız için teşekkür ederiz.
      Gübre maliyet karşılaştırması ürüne göre değişkenlik gösterdiği için EkosolBlog üzerinden paylaşmamıştık. Konu ile ilgili bir çalışma başlatıp, sonuçlarını sizinle de mutlaka paylaşacağız.

      Ekosol ve EkosolFarm %100 Organik Solucan Gübresi®ne göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz.

      Saygılarımızla,

      Ekosol Tarım A.Ş. Müşteri Hizmetleri

  1. Merhaba,
    Benim anlayamadığım bir husus söz konusu. Solucan gübresi kullanıldığında her yerde %25 verim artışından bahsediliyor. Ancak sonuç tablosuna baktığımızda böyle bir artış yok. Hatta düşüş var. “Yüksek miktarda azot ihtiyacı duyan çay bitkisinden elde edilen bu sonuç iyi bir sonuçtur” denmiş ama verim olarak verimde bir artış yok. Bu konuya bir açıklık getirebilir misiniz?

    • Sn. Tayfun Ünal,
      Çay Bitkisinde yapılan bu denemeler bugüne kadar konvansiyonel yani kimyasal gübre kullanılan çay arazilerinde yapılan denemelerdir. Ve bu denemelerde yalnızca EkosolFarm Organik Sıvı Solucan Gübresi kullanılmıştır.
      Dolayısıyla burada verim artışı yokmuş gibi görünmesi demek, bir organik gübre olarak kimyasal gübre ile aynı etkiyi yaratıyor sonucu çıkar. Bu da bütünüyle organik üretime geçen çay bahçelerinde verim artışı demektir.
      Eğer bu deneme alanımızda, geçen sene kullanılan kimyasal gübre %30-35 oranında azaltılarak aynı zamanda Solucan Gübresi kullanılmış olsa idi, bahsi geçen oranlarda verim artışı sağlanabilirdi.
      Ki bizim önerimiz, uzun yıllar kimyasal gübre kullanılan bahçelerde, Organik Gübre’ye tedrici olarak geçilmesi ve bitkiyi alışkın olduğu kimyasaldan bir anda kopartılıp, strese sokulmamasıdır.
      Ayrıca çay’da extract oranı ve aroma en az verim artışı kadar önemli bir değerdir. Karadeniz Bölgesinde Çaykur Tarım İşletmeleri ile beraber yürütülen Organik Çay Deneme Sonuçları en kısa sürede sizlerle Ekosol ve EkosolBlog sayfalarından paylaşılacaktır.

      Ekosol ve EkosolFarm %100 Organik Solucan Gübresi®ne göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz.

      Saygılarımızla,

      Ekosol Tarım A.Ş. Müşteri Hizmetleri

    • Doğan Bey Merhaba,
      Son 20 yılda tavuk üretiminin artması ve hemen her bölgede tavuk üretim çiftliklerinin kurulması sonucu tavuk gübresi çok kolay bulunur ve ucuz bir organik gübre olarak tarımda kullaılır oldu.
      Fakat ne yazık ki, yapılan tahlillerde tavuk üretiminde kullanılan aşırı antibiyotik ve benzeri kimyasal ilaçlar tavuk gübresinde fazlasıyla bulunmakta. Ve özellikle kanatlı gübrelerinde fermente işleminin çok titiz yapılması gerekirken maalesef bu çiftliklerden fermente edilmeden gübre satışları yapılmakta.
      Tarım arazilerimiz çiftçimizin üstü açık fabrikaları. Doğru proseslerden geçirilmemiş, işlenmemiş, üretim sürecinde kontrol edilmemiş bu tarz gübrelerin kullanımından tarım sektörü çok büyük zararlar görülmekte.
      Bu sebeple doğru proseslerden geçirilmemiş, TC Gıda ve Tarım Bakanlığı tarafından Gübre üretim sertifikası olmayan, denetim kuruluşları tarafından denetlenmeyen gübrelerin kullanımını hiç bir zaman önermiyoruz.

      Ekosol ve EkosolFarm %100 Organik Solucan Gübresi®ne göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz.

      Saygılarımızla,

      Ekosol Tarım A.Ş. Müşteri Hizmetleri

      Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş.
      Tel : 0236 606 06 10 / 0236 364 15 15
      Fax : 0236 364 16 16
      http://www.ekosol.com.tr
      shop.ekosol.com.tr

  2. merhaba bende cay uretıcısıyım.bulundugum koy merkez karayemıs koude seneye organık gubreye gectı.fakat bıze bu konudda kımse gubreleme ıcın bılgı vermıyor.ortada bır suru kırlı bılgı var.kışdan berı solucan gubresı uzerıne arastırma yapıyorum anladıgım kadarıyla solucan gubresı kullanacagız.fakat bu konuda ozellıkle katı gubre hakkında kımse bılgı vermıyor.mesela npk gıbı elle avuc hesabımı atacaz dırek kokemı yoksa serpmemı yapacaz bılgımız yok.ayrıca taployu ınceledım sonuc mukemmel.yıllarcakımyasala alısmıs arazının ılk yılında bukadar vrım vermesı normal zaten aradakı fark ıklımselde olabılır.

    • Maksut Bey Merhaba,
      Ekosol Tarım olarak Karadeniz bölgesinde Çaykur ile birlikte Hopa’dan Of’a kadar 9 ayrı parselde, aynı zamanda da bağımsız olarak yine farklı bölgelerde 10 ayrı parselde EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi uygulamaları yapıyoruz.

      Bu bölgelerin içinde halen kimyasal gübreleme yapan araziler çoğunlukta iken, bazı bölgelerde organik çay üretimi yapanlar da mevcut.

      EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi uygulamalarımız her sürgün dönemi için 1 dekara 200 lt su / 2 litre olacak şekilde toplam üç sürgün için sezon boyunca 6 litre uygulanmaktadır.

      Kimyasal gübre kullanımı devam eden alanlarda sadece EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi kullanarak aldığımız sonuçlar bölgeye, rakıma, toprak yapısına, bahçenin bakımına ve çayın ırkına ( Bilinen 18 farklı çay ırkı mevcut ) göre farklılık göstermektedir.

      Yaklaşık 40 yıldır kimyasalla kirlenmiş arazilerde ırkıda bozulan çay tarımında ilk yıllarda mucize beklemiyor olsak da sonuçlarımız bölge insanının beklediği ve korktuğu kadar ( Beklenti %30 – %50 verim kaybı ) düşük değildir. Hatta yer yer artış gözlemlediğimiz yerler de mevcuttur.

      Aynı zamanda Organik Çay tarımına geçmiş olan, bahçe iyileştirmelerini yapan köylerde yapılan uygulamalarda artış oranlarımız çok daha iyi seviyelerdedir,( %20-%30 ) ve memnuniyet vericidir. ( Güneysu- Dumankaya )

      Katı formdaki EkosolFarm Solucan Gübresinin çay tarımında uygulama koşulları, tüm organik katı gübrelerde olması gerektiği gibi EkosolFarm Katı (Granül) Solucan Gübresi de uygulamalar toprak altına ve kök bölgesine yapılmalıdır.

      Yani bölgede halen yapılıyor olan şekliyle; diğer kimyasal gübreler gibi toprak üstüne atılarak doğru sonuç beklenemez.

      Fakat çaylıkların yapısındaki bitişik nizam, katı formdaki organik gübrelerin, bahçelerin çapalanıp toprak altına atılmasını imkansız hale getiriyor.

      Ya çaylıklarda sıra arası bulunan bahçelerde, budama yapılan arazilerde
      ya da yeni çay fidanı dikimi yapılırken uygulanabilmektedir. Yani toprağın çapalanabildiği parsellerde ve zamanlarda yapılabilir..

      Katı gübre uygulandıktan sonra devam edecek olan sıvı uygulamalar da alınacak olan daha iyi sonuçlara neden olacaktır.

      info@ekosol.com.tr adresimiz aracılığıyla veya imzamızda bulunan iletişim numaralarımızdan bizi arayarak arazinizle ilgili detayları ve iletişim numaralarınızı paylaşabilirseniz, uzman ziraat mühendisi arkadaşlarımız sizi arayarak gerekli tüm uygulama ve kullanım şekilleri bilgilerini paylaşacaklardır.

      Ekosol ve EkosolFarm %100 Organik Solucan Gübresi®ne göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz.

      Saygılarımızla,

      Ekosol Tarım A.Ş. Müşteri Hizmetleri

      Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş.
      Tel : 0236 606 06 10 / 0236 364 15 15

1 geri izleme / bildirim

  1. Çay'da Solucan Gübresini Nasıl Uygulayacağız? - Ekosol Tarım

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.